فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 31، امرداد و شهریور 1392)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 31، امرداد و شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله های پژوهشی
  • تورج هاشمی، آیدا عبدالله زاده جدی * صفحات 157-165
    زمینه و هدف

    شیوع گسترده اختلال شخصیت مرزی و پیامدهای مخرب اجتماعی، بهداشتی و اقتصادی آن، لزوم توجه بیشتر به این اختلال و عوامل زمینه ساز آن را برجسته می نماید. هدف پژوهش حاضر، بررسی سیستم های مغزی رفتاری بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و وجوه تمایز این سیستم ها در افراد بیمار با افراد عادی بود.

    مواد و روش ها

    بدین منظور 30 فرد بیمار که با تشخیص اختلال شخصیت مرزی در بیمارستان رازی تبریز بستری بودند، پرسش نامه BIS/BAS Carver و White را تکمیل نمودند. گروه شاهد شامل 30 فرد فاقد سابقه تشخیص روان پزشکی بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که دو گروه مورد مطالعه در متغیرهای سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعال ساز رفتاری و خرده مقیاس جستجوی لذت تفاوت معنی دار با یکدیگر دارد (01/0 < P). در این میان عامل جستجوی لذت با مقدار Wilk''s Lambda (42/0) و سیستم فعال ساز رفتاری با Wilk''s Lambda (53/0) در تمایزگذاری دو گروه نقش قابل توجهی داشت.

    نتیجه گیری

    فعالیت بالای سیستم بازداری رفتاری زمینه ساز اضطراب دایمی و احساسات منفی تجربه شده در فرد بود و فعالیت بالای سیستم فعال ساز رفتاری می تواند عامل زیربنایی تکانشگری باشد که از مولفه های هسته ای اختلال شخصیت مرزی است. این مطالعه هماهنگ با سایر مطالعات مبتنی بر بررسی چگونگی تاثیر عوامل زیستی- عصبی در بروز اختلال شخصیت مرزی می تواند راه گشای فهم دقیق تر این اختلال و به پیرو آن ایجاد راه کارهای مناسب جهت پیش بینی احتمال بروز بیماری و پیش گیری های نخستین و نیز گسترش روش های درمانی موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: تئوری حساسیت به تقویت گری، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، اختلال شخصیت مرزی، تکانشگری
  • مجتبی حبیبی، نیکزاد قنبری، ابراهیم خدایی، پرستو قنبری صفحات 166-175
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مدیریت استرس به روش شناختی- رفتاری بر اضطراب، استرس و افسردگی زنان سرپرست خانوار کمیته امداد امام خمینی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    تعداد 40 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه شاهد و آزمایش قرار گرفتند. با استفاده از یک طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد، گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت آموزش مدیریت استرس به روش شناختی- رفتاری قرار گرفت، در حالی که در این مدت گروه شاهد مداخله ای را دریافت نکرد. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس اضطراب، استرس و افسردگی مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس یک متغیره نشان داد که بین دو گروه در پیش آزمون تفاوت معنی دار وجود ندارد، اما آموزش مدیریت استرس به روش شناختی- رفتاری در گروه آزمایش، نمرات اضطراب، استرس و افسردگی را به طور معنی داری کاهش داد.
    بحث و نتیجه گیری
    برنامه آموزش مدیریت استرس به روش شناختی- رفتاری می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح جمعیت عمومی و گروه های هدف خود معرف یا تحت پوشش درمانی کمیته امداد امام خمینی قرار گیرد و از طریق کاهش اضطراب، استرس و افسردگی مشکلات این قشر آسیب پذیر را تخفیف دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، روش شناختی، رفتاری، زنان سرپرست خانوار
  • فرزانه عباسی، محمدرضا عابدی، فرشته شکیبایی، سید محمد مسعود ازهر، مجتبی رحیمی صفحات 176-184
    زمینه و هدف
    پژوهش های چند دهه اخیر بر روی اثرات روابط مبتنی بر دلبستگی و نحوه تربیت مراقبان کودک و اثرات آن نشان داده اند که سبک تربیت والدین و کیفیت رابطه ای والد و کودک در شکل گیری اضطراب کودک نقش معنی داری دارد، هدف از اجرای این پژوهش، بررسی میزان اثربخشی آموزش شناختی- رفتاری رابطه مادر و کودک بر کاهش علایم وسواس جبری در کودکان است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی 30 نفر از مادران کودکان 12-6 سال که کودکان آن ها بر اساس معیارهای DSM_IV_TR (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) تشخیص اختلال وسواس جبری داشتند، با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آموزش شناختی- رفتاری رابطه مادر و کودک و شاهد قرار گرفتند. مادران گروه مداخله، بدون حضور کودکان در 12 جلسه 2 ساعته آموزش شناختی رفتاری شرکت کردند. به منظور جمع آوری داده ها مقیاس سنجش وسواس Yale-Brown به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری اجرا شد و داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    گروه مداخله و شاهد در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری را نشان داد که بیانگر کاهش افکار و اعمال وسواسی جبری در حیطه های زمان، تداخل، ناراحتی، مقاومت و کنترل در گروه مداخله بود.
    نتیجه گیری
    آموزش شناختی- رفتاری رابطه مادر و کودک در تمام حیطه ها بر کاهش وسواس کودکان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس جبری، آموزش شناختی رفتاری، مادر، کودک
  • حسین کارشکی صفحات 185-195
    زمینه و هدف
    طراحی مقیاسی برای سنجش سبک تنظیم هیجانی و نیز بررسی پیامدها و عوامل موثر بر آن، موضوعی ارزشمند و قابل توجه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی و پایایی مقیاس سبک های عاطفی و بررسی رابطه مولفه های آن با تمایلات پرخاشگرانه است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، از نوع اعتباریابی و همبستگی است. بدین منظور نمونه ای به حجم 350 دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه فردوسی و علوم پزشکی مشهد انتخاب شدند. روش انتخاب نمونه، سهمیه ای بود. پرسش نامه سبک های عاطفی Hofman و Kashdan و پرسش نامه خودسنجی پرخاشگری Izenk- Wilson توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. برای تعیین پایایی پرسش نامه Hofman و Kashdan از روش Cronbach''s alpha و برای تعیین روایی آن از روایی محتوایی، تحلیل مولفه های اصلی و روایی سازه تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک عاطفی هیجانی غالب در دانشجویان، سازگاری است و بیشتر افراد از این سبک برای کنترل هیجانات استفاده می کنند. همچنین نتایج نشان داد که بین پنهان کاری با پرخاشگری (05/0 > P، 11/0- = r)، و نیز سازگاری هیجانات با پرخاشگری رابطه منفی و معنی داری به لحاظ آماری وجود دارد (05/0 > P، 27/0- = r)، اما بین تحمل هیجانات با پرخاشگری رابطه معنی داری به لحاظ آماری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه بیانگر این است که مولفه های خودتنظیمی هیجانی می توانند پرخاشگری را پیش بینی کنند (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    مقیاس خودتنظیمی هیجانی در دانشجویان ایرانی از روایی و پایایی کافی برخوردار است و می توان گفت که یکی از عوامل مرتبط با پرخاشگری، سبک عاطفی افراد است.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، هیجان، پرخاشگری و رواسازی و دانشجو
  • کمال مقتدایی، مهرداد صالحی، حمید افشار، مهشید تسلیمی، آسیه ابراهیمی صفحات 196-207
    زمینه و هدف
    استفاده مزمن از مواد مخدر با طیف گسترده ای از نواقص شناختی شامل دامنه توجه، شاهد بازداری، برنامه ریزی، تصمیم گیری و حافظه همراه است. در این راستا، هدف از این پژوهش، مقایسه کارکردهای اجرایی در مصرف کنندگان هروئین، متادون و گروه هنجار بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است. روش نمونه گیری دو گروه متادون و هروئین به صورت هدفمند بود و گروه شاهد به صورت تصادفی انتخاب شدند. جامعه آماری این پژوهش شامل مصرف کنندگان متادون و هروئین در شهر اصفهان در سال 1391 بود که به مراکز درمانی، نگهداری (کمپ) و کلینیک های روان پزشکی و ترک اعتیاد شهر اصفهان مراجعه می نمودند. در نهایت 75 نفر در سه گروه متادون (25 نفر)، هرویین (25 نفر) و گروه شاهد (25 نفر) با توجه به معیارهای وابستگی به مواد DSM-IV-TR (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) انتخاب شدند و بر اساس آزمون های نروسایکولوژی برج لندن و Stroop مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که عملکرد افراد گروه هنجار نسبت به دو گروه مصرف کننده هروئین و متادون در دو آزمون برج لندن و استرپ تفاوت معنی دار داشت (05/0 ≥ P)، اما دو گروه دیگر تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    مصرف متادون و هروئین موجب تغییر ساختار و عملکرد نواحی مغزی به خصوص قشر فرونتال و پره فرونتال می شود و در نتیجه باعث نقص در کارکردهای نروسایکولوژی (عملکردهای اجرایی) این نواحی می گردد. با الهام از این یافته ها می توان برنامه های توان بخشی تخصصی برای آماده سازی این افراد جهت ورود دوباره به زندگی فردی، شغلی و اجتماعی طراحی نمود.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، متادون، هروئین
  • سکینه سلطانی کوهبنانی، حمید، علیزاده، ژانت هاشمی، غلامرضا صرامی، ساجده سلطانی کوهبنانی صفحات 208-218
    زمینه و هدف
    کارکردهای اجرایی یکی از مهم ترین عوامل موثر، ابتلا به اختلال ریاضی دانش آموزان است. پیشرفت فن آوری در حوزه آموزش این امکان را فراهم می کند که بتوان این اختلال را با استفاده از برنامه های آموزشی رایانه ای مورد ارزیابی و درمان قرار داد.
    مواد و روش ها
    در تحقیق نیمه آزمایشی حاضر، 10 دانش آموز دختر ابتدایی به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز اختلالات یادگیری شهر تهران و یک گروه 10 نفری از دانش آموزان عادی نیز به عنوان گروه شاهد به صورت همتاسازی (هوش و سن) انتخاب شدند. تمامی آزمودنی ها با استفاده از آزمون ریاضی Key math و آزمون های کارکرد اجرایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحله بعد گروه آزمایشی در معرض آموزش رایانه یارحافظه کاری، به مدت 20 جلسه در 7 هفته قرار گرفت. پس از این مرحله تمامی آزمودنی ها دوباره از نظر کارکردهای اجرایی مورد سنجش قرار گرفتند. با فاصله یک ماه، آزمون پیگیری نیز انجام گرفت. برای مقایسه کارکردهای اجرایی دو گروه (با اختلال ریاضی و عادی) از آزمون t مستقل و داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با استفاده از t همبسته (اندازه تفاوت) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین کارکردهای اجرایی دانش آموزان با اختلال ریاضی و عادی وجود داشت. همچنین آموزش رایانه یارحافظه کاری تاثیر معنی داری بر کارکرد اجرایی دانش آموزان با اختلال ریاضی داشته است.
    نتیجه گیری
    کارکرد اجرایی دانش آموزان با اختلال ریاضی در اثر آموزش حافظه کاری ارتقا می یابد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اختلال ریاضی، آموزش رایانه یار حافظه کاری
  • حمید بهرامی زاده*، هادی بهرامی احسان صفحات 219-227
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط درونی بین طرح واره های ناسازگار اولیه و پنج عامل بزرگ شخصیت انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش متشکل از دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه تهران بودند. نمونه 200 نفر از دانشجویان (100 پسر و 100 دختر) بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسش نامه های «فرم کوتاه طرح واره Young (YSQ-SF)» و «فرم کوتاه و تجدید نظر شده پنج عامل شخصیت (NEO-FFI یا Five-Factor Inventory)» بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی Pearson و همبستگی کانونی (Canonical correlation) استفاده شد.

    یافته ها

    صفات شخصیتی با طرح واره های ناسازگار اولیه رابطه معنی دار داشت. نتایج همبستگی کانونی نشان داد که روان رنجورخویی و رهاشدگی/ بی ثباتی در اولین ریشه کانونی، توافق و انزوای اجتماعی/ بیگانگی در دومین ریشه کانونی و در سومین ریشه کانونی وظیفه شناسی و بی اعتمادی/ بدرفتاری بیشترین نقش را داشته اند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، می توان گفت که طرح واره های ناسازگار اولیه و ابعاد شخصیتی همگرایی و همپوشی مفهومی قابل ملاحظه ای دارند.

    کلیدواژگان: طرح واره ناسازگار اولیه، روان رنجورخویی، برون گرایی، بی اعتمادی، بد رفتاری، رهاشدگی
  • گزارش مورد
  • سیدغفور موسوی، محسن امینی، سیده حکیمه موسوی صفحات 228-232
    صدمات مغزی به دنبال ضربات جمجمه، امروزه یکی از موارد شایع اورژانس ها می باشد و اغلب عواقب روان پزشکی متعددی را به بار می آورد. از آن جایی که برخی مشکلات دیگر روان پزشکی مانند اختلالات خلقی و مصرف مواد از عوامل زمینه ساز این ضربات می باشد، پیچیدگی علایم و تظاهرات ناشی از این مجموعه در بسیاری از موارد باعث بروز مشکلات تشخیصی و درمانی متعددی می گردد. بدیهی است که وقتی دلیریم (Delirium) و برخی عوارض دیگر ناشی از درمان های جراحی هم به این مجموعه اضافه گردد، مشکلات اداره بیمار بسیار بیشتر می شود. در مقاله حاضر پس از معرفی بیمار، جوانی با مجموعه ای از این مشکلات، یعنی: ضربه مغزی منجر به بیهوشی، دلیریم، مانیا و مصرف مواد مخدر به بحث در مورد تشخیص های افتراقی و اداره آن ها پرداخته شد.
    کلیدواژگان: تروما، دلیریم، مانیا، مواد
|
  • Touraj Hashemi, Ayda Abdollahzadeh- Jeddi Pages 157-165

    Aim and

    Background

    High prevalence of borderline personality disorder and its harmful social، health and economic consequences highlights the importance of studying this disorder and its underlying factors. The present study aimed to investigating behavioral-brain systems of individuals with borderline disorder and its discriminative aspects of these systems in patients and healthy controls. Methods and Materials: Thus 30 patients who admitted to Razi Hospital (Tabriz، Iran)، completed the behavioral inhibition system (BIS)، behavioral activation system (BAS) questionnaire by Carver and White (BIS/BAS scales). Control group consisted of 30 subjects without any mental disorder history.

    Findings

    Results from multi-variant regression analysis showed that the two groups had statistically significant differences in BAS، BIS and sensation seeking scale (P < 0. 01). Among these factors، sensation seeking scale with Wilks’ lambda = 0. 42 and BAS with Wilks’ lambda = 0. 53 had statistically significant role in discrimination between the two groups.

    Conclusions

    Hyperactivity of BIS caused a permanent anxiety and negative emotions experienced by borderline patients and hyperactivity of BAS could be the underlying reason of impulsivity، which is the core component of borderline personality disorder. According to other studies in the field of bio-neural factors effects in development of borderline personality disorder، this study can help to improve our understanding of disorder and therefore help to improve developing accurate methods to predict the possibility of disorder. In addition، it will help us to develop methods for primary prevention and developing more effective therapy methods.

    Keywords: Gray's reinforcement sensitivity theory, Behavioral activation system, Behavioral inhibition system, Borderline personality disorder, Impulsivity
  • Mojtaba Habibi, Nikzad Ghanbari, Ebrahim Khodaei, Parasto Ghanbari Pages 166-175
    Aim and
    Background
    The present study aimed to determine the effectiveness of cognitive-behavioral stress management on reducing anxiety، stress، and depression symptoms in head-family women under the coverage of Imam Khomeini''s Relief Committee. Methods and Materials: Forty subjects were selected using simple random sampling method and assigned into experimental and control groups. With a pre-test and post-test control group design، the subjects in the intervention group underwent 10 sessions of cognitive-behavioral stress management training، but the control group did not. Both groups were evaluated using depression، anxiety، and stress scale in two assessment phases، and data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Findings
    Findings showed that there was no statistically significant difference between the two groups in pretest phase، but cognitive-behavioral stress management training، significantly decreased depression، anxiety، and stress scores in the experimental group.
    Conclusions
    The cognitive behavioral stress management training could be an intervention program in target groups and general population under the coverage of Imam Khomeini''s Relief Committee counseling centers، and with reducing depression، anxiety، and stress symptoms led to reduction in client’s problems and enhancing productivity.
    Keywords: Stress management, Cognitive, behavioral management, Head, family women
  • Farzaneh Abbasi, Mohammadreza Abedi, Fereshteh Shakibaei, Seyed Masoud Azhar, Mojtaba Rahimi Pages 176-184
    Aim and
    Background
    Researches in recent decades on the effect of attachment-based on relationship and parenting type of child’s caregiver have shown that parents’ parenting style and the quality of mother-child relationship have significant role in child’ anxiety formation. The present study aimed to review the effect of cognitive-behavioral education of mother-child relationship on reducing symptoms in children''s obsessive-compulsive disorder (OCD). Method and Materials: In a clinical trial، 30 mothers of 6 to 12-year-old children who have been diagnosed as OCD through the interview of psychotherapist and based on the criteria of diagnostic and statistical manual of mental disorders، 4th edition، text revision (DSM-IV-TR)، were randomly selected divided into two experimental and control groups. Without the presence of children، the mothers in the intervention group participated in twelve 120-minute sessions of cognitive-behavioral education. OCD Yale-Brown test was used to collect the data.
    Findings
    The phases of pre-test، post-test، and follow-up showed a statistically significant difference for the intervention group. Accordingly، obsessive thought and behaviors are obvious in the intervention group for following domains: compulsive in resistance، discomfort and interference domains.
    Conclusions
    In whole mentioned domains، cognitive-behavioral education of mother-child relation positively affected obsessive-compulsive symptoms of children.
    Keywords: Obsessive, compulsive disorder, Cognitive, behavioral approach, Mother, Child
  • Hossein Kareshki Pages 185-195
    Aim and
    Background
    It is essential to design a scale for the evaluation of aggressive attitudes and behaviors، and to investigate its outcomes and factors effective on. The aim of this research was the evaluation of reliability and validity of affective styles scale and the relation of its components with aggressive attitudes. Method and Materials: The validation and correlative research methods were used. A sample of 350 Bachelor’s students was selected from students of Ferdowsi University of Mashhad and Mashhad University of Medical Sciences. Sampling method used was quota sampling. The affective styles scale (ASQ) of Hofmann and Kashdan، and aggressive attitudes scale of Izenk- Wilson were completed by participants. The validity and reliability of affective styles scale were verified by Cronbach’s alpha، content and construct validity، CFA، and PCA.
    Findings
    Results showed that the dominant affective style in students is emotional adjustment. Furthermore، results show that there was a statistically significant negative relation between concealment and aggression (r = -0. 11، P < 0. 05)، and emotional adjustment and aggressive attitudes (r = -0. 27، P < 0. 05). However، there was no significant relation between aggressive attitudes and emotional tolerance. Multiple regression analysis results showed that emotional self-regulating components can predict aggressive attitudes) P < 0. 01).
    Conclusions
    Emotional self-regulating scale is valid and reliable for Iranian students. In addition، we can say that one of the factors related to aggressive attitudes is emotional style.
    Keywords: Emotion, Self, regulating, Aggression, Validation, Students
  • Kamal Moghtadaie, Mehrdad Salehi, Hamid Afshar, Mahshid Taslimi, Asieh Ebrahimi Pages 196-207
    Aim and
    Background
    Chronic use of opiates has been associated with a wide range of cognitive deficits، involving domains of attention، inhibitory control، planning، decision-making، and memory. Therefore، the main aim of this research was the comparison of executive functions in heroin dependents and patients on methadone therapy with a control group. Method and Materials: The retrospective research method was used in the current study. Purposeful sampling method was used in methadone and heroin groups، but control group participants were selected randomly. Statistical population in this study consisted of heroin dependents and methadone users، in Isfahan city in 2012، who had been referred to medial، rehabilitation centers، and psychiatric clinics. Finally، 75 patients were selected in three groups [methadone (n = 25)، heroin (n = 25)، and control groups (n = 25)] according to the criteria of drug abuse or dependence in DSM-IV-TR. Then، they were evaluated based on the Tower of London and Stroop neuropsychological Tests.
    Findings
    Results of analysis of variance show that the control group had a better performance in the Tower of London and Stroop tests in comparison with heroin dependents and methadone users groups (P ≤ 0. 05). However، there were no significant differences between heroin dependents and methadone users groups.
    Conclusions
    Heroin dependency and methadone use، probably، causes prefrontal cortex and executive dysfunctions، and neurological disturbances in frontostriatal systems. According to these findings، we can design professional cognitive rehabilitation programs to rehabilitate patients in their personal، occupational، and social life.
    Keywords: Executive functions, Methadone, Heroin
  • Sakineh Soltani, Hamid Alizadeh, Janet Hashemi, Gholamreza Sarami, Sajedeh Soltani Pages 208-218
    Aim and
    Background
    Executive functions are the most important factors that influence students’ mathematics disorders. With the technological advances in the field of education it is possible to use a computer training program to evaluate and treat this disorder. Method and Materials: In this quasi-experimental research we selected 10 female elementary students of learning disorder centers in Tehran with mathematics disorder، and 10 normal students. The two groups were matched in age and intelligence. We tested all of the students with Key Math and executive functions tests. Students with mathematics disorders received the working memory training for 20 sessions in 7 weeks. Samples of these researches were retested using executive functions test. In order to compare the executive functions in students with and without mathematic disorders Student’s t-test was used to analyse data.
    Findings
    There were differences between executive functions in students with and without mathematics disorder. Moreover، working memory training had a significant effect on the executive function of students with mathematics disorder. There were more significant difference in average in the math disorder group in comparison to the control group. In addition، there was a significant difference in effect of executive functions pre- and post-intervention، and in follow-up.
    Conclusions
    The results of the current study showed that the working memory computer assisted program caused improvements in executive functions of students with mathematics disorders. Keywords: Executive functions، Mathematics disorder، Working memory computer assisted program
  • Hamid Bahramizadeh, Hadi Bahrami- Ehsan Pages 219-227

    Aim and

    Background

    Using a correlational method، the present research was done to study the inter-relations between early maladaptive schemas and five main factors of personality traits. Method and Materials: The statistical population consisted of bachelor’s، master’s، and doctoral degrees students of the University of Tehran from which a sample group of 200-subject (100 males and 100 females) was selected through available sampling method. Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF) and revised Five-Factor Inventory of personality (NEO-FFI) questionnaires were used as the tools of the study while Pearson correlation and canonical correlation tests were used for the data analysis.

    Findings

    The findings suggested that personality trait of neuroticism and maladaptive schema of abandonment/instability had the most prominent role in the first canonical root. Maladaptive schema of social isolation/alienation and personality trait of agreement، and maladaptive schema of mistrust/abuse and personality trait of conscientiousness had the most prominent role in the second and third canonical roots، respectively.

    Conclusions

    According to results، it can be concluded that there was a statistically significant convergence and overlap between the early maladaptive schemas and personality dimensions.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Neuroticism, Extroversion, Mistrust, abuse, Abandonment, instability
  • Seyed Ghafour Mousavi, Mohsen Amini, Seyedeh Hakimeh Mousavi Pages 228-232
    Head trauma and brain injury are common causes of emergency cases، and predispose multiple psychiatric complications. The head trauma، itself، often occurs after some psychiatric disorders، like mood or substance related disorders. So، the complex interaction of these factors often causes difficulties in diagnosis and management of the patients. The side effects of surgical and medical treatments may also entangles these processes. Here we presents the history of a young adult patient with this collection of factors، i. e.: head trauma، delirium، and substance use. Then we discuss about the differential diagnosis and management.
    Keywords: Trauma, Delirium, Mania, Substance